Seria brunch-urilor de la sud de Carpați revine cu al treilea eveniment al sezonului și al doilea eveniment din Oltenia, sâmbătă, 8 iunie, în Pociovaliștea, Novaci, judeţul Gorj, în grădina familiei Ungureanu.
Continuăm să explorăm bucătăria locală și regională din România, una dintre cele mai bune metode de a descoperi istoria și cultura unei regiuni, prin acest tip de eveniment – brunch – ce oferă spre degustare participanților circa 16 feluri de mâncare, toate preparate de comunitatea locală, din ingrediente locale.
Pe lista mâncărurilor deosebite de care participanții vor avea parte este faimosul balmoș ciobănesc – preprarat la fața locului de o băciță din Munții Parâng, brânza de burduf, mâncarea de ciuperci ca la stână. Alături, pe masă, se vor găsi: ciorbă de găină cu tăieţei de casă, macriş, pisătură, carne de la garniţă, jumeri, colaci, turtă, cornuleţe cu osânză, prăjitură cu foi de bulion, cireşe.
Aproximativ 50 de persoane s-au înscris, accesând pagina www.eat-local.ro , la acest eveniment din Oltenia de sub munte. Porțile se vor deschide de la ora 10:00, urmând ca barul să se deschidă în jurul orei 10:30, iar bunătățile să fie servite de la ora 11:00.
Primele doua ore vor fi dedicate gastronomiei iar următoarele două ore vor fi dedicate culturii. Mai exact, oaspeții comunității din Pociovaliștea vor avea parte de o demonstrație de țesut, una de împletit nuiele, dar și de o vizită în Colecția Etnografică a Dacianei Ungureanu, artist plastic local.
Despre Oltenia și Muntenia Brunch
Proiectul Oltenia si Muntenia Brunch își propune organizarea de evenimente de cultură gastronomică în Oltenia și Muntenia pentru a promova turismul alternativ, zonele rurale, poveștile și bucătăria locală.
“Ne bucură mult această reîntoarcere în Novaci, locul în care în 2018 am deschis seria evenimentelor Oltenia Brunch și unde ne-am bucurat de prezența a 70 de venetici. La ediția de anul acesta ne așteptăm ca peste 100 de persoane să se (re)întâlnească cu bucatele ungurenești și să devină fani declarați ai balmoșului.” a declarat Gabriela Solomon, reprezentantă My Secret România.
„De altfel, in perioada dintre 20 aprilie – 10 noiembrie vom organiza 11 evenimente în 8 județe din sudul țării, implicând comunitatea locala și micii producători locali pentru a identifica și pune în valoarea gusturile și produsele locale, rețetele vechi, transmise în familie, dar și obiceiurile și atracțiile turistice din zonă.”, a adăugat Gabriela Solomon.
Despre conceptul de brunch
Brunch-ul este un termen anglo-saxon ce definește un mic dejun târziu, luat în jur de ora 11.00, care se transformă în prânz. Pe aceeași masă, se găsește un bufet de diverse preparate reci și calde. Aceasta e definiția termenului, pe care Asociația My Transylvania au luat-o, a combinat-o cu practicile săsești de într-ajutorare din vecinătați și a transformat-o într-un produs turistic, în urmă cu circa 11 ani.
Astfel, “brunch” înseamnă câteva ore în aer liber, într-un sat neturistic în care partea de gastronomie e un pretext pentru a face cunoștinta cu zona și cu ce are ea de oferit în termeni de cultură, petrecere a timpului liber, produse.
Proiectul “Oltenia si Muntenia Brunch” este derulat de My Secret Romania, partenerul regional al Asociației My Transylvania. Fiecare eveniment este organizat împreună cu comunitatea locală.