Direcţia Sanitara Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj a stabilit un program de lucru pentru perioada 01.04-26.04.2019 , în baza căruia toţi medicii veterinari din cadrul direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor să efectueze controale şi verificări ale modului în care sunt respectate condiţiile sanitar-veterinare din toate târgurile si pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, valorificare şi unitatile de alimentaţie publică .
La nivelul DSVSA Dolj si la circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale va fi asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică, va fi afişat programul de lucru, persoana responsabilă şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.
În vederea conştientizării consumatorilor asupra riscurilor pentru sănătatea publică care decurg în cazul tăierii animalelor neidentificate în spaţii neaprobate, fara documente veterinare şi fără supraveghere sanitară veterinară, DSVSA Dolj va emite comunicate de presa in acest sens.
Târgurile și piețele agroalimentare ce functioneaza pe raza teritorial administrativa a autoritatilor publice locale să fie igienizate, amenajate corespunzator si autorizate sanitar- veterinar.
Autoritaţile administraţiei publice locale care administează târgurile, vor depune documentatia de autorizare la sediul DSVSA Dolj,
Proprietarii exploatatiilor de bovine, suine, caprine si ovine sunt obligati sa notifice permanent, in termenul prevazut de normele sanitar-veterinare, medicului veterinar imputernicit, informatiile referitoare la miscarile animalelor (cumparari, vânzari) si evenimentele intervenite (fatari, mortalitati) in exploatatie, in vederea identificarii si eliberarii documentelor necesare vanzarii acestora.
Sacrificarea mieilor se va realiza în unităţi de abatorizare si centre de sacrificare, autorizate sanitar veterinar, unde sunt respectate condiţiile de igienă stabilite.
Propietarii de miei sau iezi au voie sa-si sacrifice animalele in curte pentru consumul propriu, dar nu au voie sa vinda miei sacrificati.
Măsurile care trebuie luate asupra produselor de origine animală:
A. Carnea de miel
– identificarea şi monitorizarea tuturor fermelor sau gospodăriilor particulare de unde vor fi livrate animalele pentru tăiere, precum şi operatorilor din domeniul alimentar înregistraţi/autorizaţi sanitar veterinar care desfăşoară activităţi de procesare, depozitare, transport/distribuţie şi comercializare a cărnii de miel şi a produselor derivate din aceasta;
– controlul stării de sănătate a animalelor şi admiterea pentru sacrificare în vederea consumului public numai a animalelor identificate conform legislaţiei în vigoare, care sunt sănătoase, crescute în gospodării, ferme şi localităţi nesuspectate de boli transmisibile;
– verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului, abatorizării sau tăierii, în toate unităţile de tăiere aprobate, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 180/2006, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv verificarea formularelor de mişcare;
– verificarea condiţiilor privind transportul mieilor, care trebuie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar şi însoţit de certificate veterinare care să ateste sănătatea acestora;
– verificarea pe timpul transportului a respectării temperaturilor pentru carnea de miel în stare refrigerată sau congelată, inclusiv modul de marcare şi etichetare a acesteia;
– verificarea depozitării şi comercializării cărnii de miel şi interzicerea efectuării acestor operaţiuni în spaţii improvizate, în care nu este asigurată o temperatură şi o stare de igienă corespunzătoare;
– verificarea modului în care sunt marcate carcasele de miel cu respectarea prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 10/2008 privind aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileşte procedura pentru marcarea şi certificarea sanitară veterinară a cărnii proaspete şi marcarea produselor de origine animală destinate consumului uman,;
– verificarea documentelor legale care însoţesc transportul şi care atestă că produsele au fost supuse controlului sanitar veterinar.
B. Ouă şi produse din ouă destinate consumului uman
– identificarea şi monitorizarea tuturor producătorilor şi comercianţilor care valorifică ouă pentru consum uman şi a tuturor fermelor producătoare şi a centrelor de ambalare ouă;
– verificarea condiţiilor privind transportul ouălor, care trebuie efectuate numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar şi suspendarea autorizării sanitare veterinare pentru mijloacele de transport care nu îndeplinesc condiţiile sanitare veterinare;
– verificarea depozitării şi comercializării ouălor şi interzicerea desfăşurării activităţii în spaţii improvizate, în care nu este asigurată temperatura şi starea de igienă corespunzătoare;
– interzicerea comercializării ouălor care nu provin din centre de ambalare ouă autorizate în conformitate cu prevederile legale;
– efectuarea examenului ovoscopic de către personalul veterinar din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor pentru ouăle valorificate de către producătorii particulari, precum şi verificarea modului în care sunt îndeplinite condiţiile de desfacere a acestora în pieţele agroalimentare;
– interzicerea comercializării ouălor cu coaja crapată sau lovită, retragerea de la vânzare a acestora şi dirijarea pentru valorificare în scopuri tehnice, confiscarea sau distrugerea acestora;
– verificarea modului în care sunt marcate ouăle.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !